Благородният път на Георги Палазов, трикратен олимпиец, рекордьор и приключенец

С три участия на Oлимпийски игри, десетки национални рекорди, стотици медали, Георги Палазов е българска плувна легенда.

Високите му постижения в спортното плуване помагат и за изключителните му рекорди във фридайвинга.

Георги Палазов е сред успелите спортисти, които излъчват благородство и всяват респект с думите и поведението си.

1. Каква е твоята тайна за дълголетие в спорта?

Тайната е  в любовта към спорта. Обичам  предизвикателствата, а когато обичаш нещо, то не омръзва!

2. Имаш ли любима дисциплина?

Не може да се каже, че имам любима дисциплина. В различните периоди от подготовката ми прилягаха различни стилове и дистанции. Експериментирал съм, но най–забавни са тези, в които се състезаваш срещу някой приятел или съотборник!

3. Какво е чувството да представяш страната си на Олимпийски игри? И различно ли бе за теб то през трите Олимпиади?

Отговорна задача е, но най–вече за пред мен, треньора и близките ми! Ние сме хората хвърлили огромни усилия, за да стигнем до там и да имаме тази възможност. Тежко е, ако не успееш да реализираш дългогодишния си труд. Не мога да кажа, че имаше някаква разлика, просто с всяка следваща Олимпиада, опитът ми нарастваше и бях по–спокоен пред случващото се. На първата Олимпиада, в Сидни, бях с мои приятели и съотборници. Това я направи едно незабравимо преживяване!

4. Ти си един от успелите български плувци, който не замина в чужбина и не смени гражданството си. Мислил ли си някога да го направиш?

Постигнал съм много неща, но успял не мога да се нарека. Не, не съм обмислял сериозно да се изнеса към чужбина, още по-малко да сменям гражданство. Цената е да си далеч от близките и приятелите си, а това не е моят път. Да, имах възможност да замина, но тогава изборът ми трябваше да се базира на много малко информация. Сега вече има толкова канали, от които да се информираш.

5. Какво НЕ успя да покажеш в предаването на National Geographic – “Преоткрий България“?

Според мен успяхме да заснемем доста красиви и интересни места в България. Имахме на разположение три сезона, за да покажем характерите си и как успяваме да работим в екип. Нещата винаги могат да се направят по-добре, но когато ги създаваш, прилагаш най-доброто и актуално за момента. Впоследствие, поглеждайки картинката отстрани, виждаш какво е можело да се направи по-добре и как. И да е имало нещо, което сме пропуснали, но аз не се сещам за него!

6. Какво мислиш за допинга? Защо състезатели биха прибегнали към допинг? Възможни ли са световни титли и рекорди без допинг?

Тук нещата не са само черно и бяло. Спортистът прибягва до това, когато не вижда друг път пред себе си. Ако подготовката върви както трябва, едва ли някой ще посегне към забранените вещества. Друга гледна точка е, че състезателите на високо ниво от големите икономики на света, имат достъп до медикаменти, които не са забранени в момента на използването им, както беше скандалът с меладония. Има много методики в помощ на тренировъчния процес. Някой от тях са на ръба на правилата. Но все пак, нещата зависят от много фактори.

7. Спазваш ли хранителен режим?

Опитвам се, но това коства доста усилия! В забързаното ежедневие, с деца и ангажименти. Не винаги се получава. Понякога хапвам каквото има и когато мога

8. Имаш ли любими упражнения на суша?

Обичам да скачам на въже, както и някой упражнения за разтягане от кифута.

9. Продължаваш ли да се състезаваш?

След като спрях с плуването, известно време се състезавах във фридайвинга, а после опитах и триатлона. В момента се готвя(не особено усилено) за Лъвско сърце в края на лятото, но го правя по–скоро, за да имам причини да съм по– стриктен и заради предизвикателството.

10. Как се чувстваш в ролята на треньор?

Когато започнах да виждам нещата от треньорска гледна точка, разбрах, че е много по–сложно, отколкото съм си мислел. Компонентите и факторите, с които трябва да се съобразяваш, са толкова много! Трудно е!

11. Вярваш ли в поговорката „ Почивката ражда шампиони“?

Да, определено не е случайна тази поговорка. Но, за да е работеща, първо трябва да си хвърлил един куп усилия!

12. Вярваш ли, че всяко дете може да бъде шампион?

Всяко дете има силни и слаби страни. Някой ще станат шампиони като малки, други, ако имат търпението, ще станат като пораснат. Не всяко може да бъде шампион в спорта, в който иска, но може да бъде такъв в спорт, който му приляга на даденостите и таланта. Не мисля, че да си шампион е най-важното. По–скоро пътят и борбата към тази цел са много по–важни. Изгражда се характер, създават се приятелства и се изживяват страхотни моменти!

Много Благодаря за отделеното време! Желая здраве, успехи и много щастие по пътя!  – Лида Милкова

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.