СЪВЕТИ ЗА НАЧИНАЕЩИ ТРИАТЛОНИСТИ

Наслаждавате се много на тичането, но винаги сте искали да участвате в триатлон, но не знаете как да плувате. Поздравления, това е една от първите стъпки към този прекрасен спорт.

Важна ли е техниката, когато се уча да плувам?

Определено! Ако се научим да правим нещо погрешно ще ни е много трудно да се поправим по-късно. Техниката в плуването работи по същия начин.  Колкото по-малко грешки правим в началото толкова  по-ефективни триатлонисти ставаме. 

Аз се научих да бягам без уроци. Мога ли да постигна същото и в плуването?

Плуването е много техничен спорт и е много трудно да се отстранят лоши навици. Много по-лесно е да се научим на правилната техника в началото отколкото да правим това в последствие. Това е трудно  дори и за напреднали плувци,  защото лоши навици които са били утвърдени през годините много трудно биха могли да бъдат изкоренени.  С други думи, да уцелиш правилната техника без инструкции е нещо изключително трудно, може би невъзможно!

Мога ли САМ да се науча на правилната техника?

Изключително трудно е да се научим сами да плуваме. Може да четем, да гледаме видеа, но ще ни е доста трудно да пресътворим прочетеното или гледаното, освен ако някой друг не ни покаже къде точно са ни грешките. Затова, препоръчваме “Remote coach”. Това е модул от платформа за плувци от плувци, където можете да получите корекции на вашите плувни умения от състезатели или треньори от световна класа (засега безплатно).

Кои са основните предимствата и ползите от “Remote coach”?

“Remote coach” ще бъде очите от които имате нужда при коригирането на техниката Ви. “Remote coach” ще Ви преведе през всички технически гледни точки, които могат да бъдат илюстрирани за да не оставате с погрешното лично убеждение, че техниката Ви е перфектна.  Тези корекции ще Ви помогнат да подобрите плувните си резултати и в крайна сметка да станете по-добри триатлонисти.

Защо е важно да имаме добра техника? Как добрата техника ще доведе до по-добри резултати?

Добрата  техника ще Ви възнагради с издръжливост, скорост и ефективност. Вие ще плувате повече, но натоварването ще е по-малко.  Докато не овладеете механиката на плувните движения ще Ви е доста трудно. Важното е първо да наблегнете на техниката и после да мислите за скорост. Освен това, с добра техника шанса да се нараните намалява, защото движенията се изпълняват правилно, участват правилните мускулни групи.  

Аз искам само да съм триатлонист; нужно ли е да се уча да плувам делфин? Мога ли да се уча да плувам само свободен стил (кроул) или гръб? Кой от двата стила трябва да науча първи?

Не е необходимо да знаете да плувате добре делфин за да сте отличен триатлонист. Хубаво е обаче да умеете делфина за да може да използвате този стил по време на тренировки.  

Плуването по гръб и кроул са основни за триатлонистите. Затова е задължително да се научи техниката и на двата стила.

Техниката на гърба е важна, защото гърба може да бъде използван за почивка/възстановяване/разпускане. При гърба няма дишане наляво и надясно и затова може да се смята, че по-бързо и по-лесно може да се научи. При кроула плувците трябва да сложат главата си под водата и това може да е притеснително за мнозина.

Да не забравяме и за бруста. В зависимост от вашето фитнес ниво, бруста може да изглежда като лесен стил, но когато се  изпълнява правилно той всъщност е много техничен стил.

Основен съвет е да се наблегне над умението да се отпускаме по време на плуване и да дишаме когато трябва.

Различни ли са техниките на плуване в басейн и открити води?


Не си променяйте техниката на плуване само заради това, че плувате в открити води. Единственото нещо което трябва да добавите е метод с който да се ориентирате в обстановката (да си повдигате главата за да се огледате).

Неопреновия костюм за триатлон ще Ви подобри плаваемоста и ще промени позицията на тялото Ви във водата, но това не означава, че трябва да промените техниката си на плуване.  Същото е и когато плувате в по-солена вода; вашето тяло ще има по-добра плаваемост но това не означава, че трябва да се промени техниката.

Какъв е основният съвет за начинаещи триатлонисти?

Плувайте по-често и може би по-кратко.

Какъв е основният съвет за триатлонисти ентусиасти?

Използвайте “Remote coach” за да коригирате техниката си на плуване. Огромни скокове могат да бъдат постигнати с малки промени в техниката Ви на плуване.

Какъв е основният съвет за професионални триатлонисти?

Използвайте личен треньор, който ще насочи изцяло вниманието си към Вас. Продължавайте да следите напредъка на плувните си умения чрез “Remote coach.”  Проверявайте прогреса си чрез специфични, повтарящи се серии на всеки 6 седмици. Проверете дали сте станали по-бърз, в по-добра форма и плувате повече. Поемайте отговорност за вашият прогрес. Отивайте на тренировка дори и когато не сте в настроение.

Ако се интересувате от това страхотно карбоново колело за триатлон натиснете тук или снимката отгоре.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.