Среща с мария златкова, европейски шампион по водно спасяване

Мария Златкова е долу вдясно 

1. Би ли ни разказала как се влюби в плуването?

Когато бях втори клас баща ми записа мен, сестра ми и брат ми на плуване. Отначало всичко беше на игра, просто се забавлявах във водата. По-късно започнах да участвам в състезания и да печеля медали. Удоволствието от победата и възнаграденият труд бяха нещата, които ме накараха да се влюбя в този спорт.

2. Кога започна да ти харесва да се състезаваш?

Може би когато бях в 4-5 клас. Чувствах се специална, за това, че има нещо, в което съм много добра!

3. Ти ли избра да плуваш кроул или треньорът ти те насочи?

Бих казала, че треньорът ми ме насочи към този стил. Той беше човек, който си разбираше от работата. Много всеотдаен и грижовен към състезателите си.

4. Като състезател спазваше ли хранителен режим?

Не помня да съм спазвала специални хранителни режими. Разбира се, че е имало храни, които съм избягвала, но не и строго определен хранителен режим.

5. Би ли споделила любимо упражнение на суша, което развива физическите качества на плувците?

Имам любима система от упражнения. Тя беше основна част от подготовката ми на суша, като състезател. Нарича се “Кифут”. И до ден днешен правя тези упражнения, за да се поддържам в добра форма.

6. Кога започна да тренираш водно спасяване? Би ли ни разказала повече за този спорт?

Започнах да тренирам водно спасяване, когато бях на 18г. Сестра ми беше започнала да се занимава и ме убеди да пробвам. Да си призная в началото смятах, че този спорт ще навреди на успехите ми в плуването и не го приемах на сериозно. Все пак реших да опитам и още същата година се класирахме за световно първенство в Германия. Организацията и атмосферата на състезанието бяха уникална! Състезателите бяха толкова много! Всичко това ме заплени! Бих казала, че водното спасяване учи на: дисциплина, единност, толерантност. Учи те да помагаш на другите и да се справяш в трудни ситуации, не само във водата, но и в живота!

7. Как протече Европейското първенство и на каква дисциплина спечели отличието?

Европейското първенство беше през 2011г. в Аликанте, Испания. Никой не очакваше тази победа. Дисциплината, в която се състезавах се нарича „Плуване в открити води“. Стартира се с бягане от брега, плуване по определено трасе в морето и финиширане отново на сушата. Със сестра ми бяхме в една и съща серия. Серия, състояща се от 32 жени, стартиращи едновременно. На старта е най-трудно! Използват се максимални усилия, докато се заеме челна позиция и се отделиш от групата. Стартирах добре, плувах без да мисля, дали някой ме блъска, дали има вълни, интересуваше ме само да съм бърза и да не спирам. Помня, че когато минах финиш линията се огледах, нямаше никой около мен, притесних се, че нещо не съм направила, както трябва. Тогава ми дадоха номерче и започнаха да пристигат и другите състезателки. Видях и сестра ми. Спогледахме се. Тя ме попита “Какво стана?”. Аз вдигнах рамене и казах :”Не знам, май съм европейска шампионка!”. След това се засмяхме, оказах се права!

8. Какво е да си Европейски шампион?

Наистина е сбъдната мечта! Да се качиш на стълбичката и да видиш наградата за своя труд! След като се прибрахме в България започнаха да „валят“ поздравления. Чувство, което не се забравя никога!

9. Към днешна дата продължаваш ли да се развиваш в сферата на плуването и/или водното спасяване?

Към днешна дата съм треньор по плуване и активен инструктор по водно спасяване. Лятото работя и като спасител на море. Моята водна страст се превърна в професия и начин на живот.

10. Кой е най-ценният урок който научи от плуването и от водното спасяване?

Как да помагам на хората. Винаги съм казвала, че плуването не е само спорт. То е умение за цял живот, което може да спаси и твоя и чужд живот. Същото се отнася и за водното спасяване.

11. Какво би посъветвала децата, които сега правят първите си стъпки в плуването?

Да не се отказват, да бъдат сериозни, защото някой ден ще видят ползата от всичките си усилия.

12. Благодаря, прекрасна Мария! От сърце желая здраве, успехи и много щастие!

Благодаря, Лиде и Алба Суим за това интервю. Върнахте ми прекрасни спомени! Желая успех на Вас и на Вашите възпитаници! Бъдете здрави!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.