10 качества на добрия треньор според МОК и 26 деца от София!

Попаднах на интересна статия на Международния Олимпийски Комитет (МОК), в която са изброени и описани 10-те качества, които добрият треньор трябва да притежава. Статията ме развълнува и провокира да направя съпоставка с мнениято на деца, занимаващи се с плуване.

С цел да осъществя „експеримента“, помолих над 20 деца на възраст 6- 18 години, които имат минимум 2 години спортен опит да се включат. Децата нарисуваха с думи своята представа за идеален треньор. Признавам възхищението си от умението на децата да създават визия и да надграждат очакванията си с израстването си!

Нека да надникнем в резултатите!

Очарована съм от написаното на младите плувци! Вложили са много старание! Отделили са време да помислят! Успели са да нарисуват с неподправени думи идеалния образ на добрия треньор!

Темата видимо е резвълнувала децата. Забелязват се рисунки на делфини и сърца. Впечатление прави краснописа и стремежа към добра подредба! Някои деца дори не знаят какво е училище все още, но полагат усилия да напишат с думи своето мнение!

Повечето от децата ненавършили 10 години, споделят, че добрият треньор трябва да е мил, да е усмихнат, да им обръща внимание, да не повишава тон. За малките деца е важно треньорът да им е и приятел и да ги превежда през трудните задачи, като ги поощрява! Малките спортиси споделят, че забавлението и играта са важна част от компонентите на тренировката, които добрият треньор трябва да представи, за да бъде още по-интересно заниманието.

По-големите, младежите, децата над 10 години, споделят, че и за тях е важно да срещат мил, възпитан, усмихнат, забавен преподавател. Те смело добавят, че дисциплинираният, мотивираният и знаещ треньор би им помогнал да постигнат техните цели. С треньорска помощ те ще съумеят да дадат най-доброто от себе си. Младите спортисти описват, че умението на треньора да сплотява отбора е също сред ценните качества.

Силно ме развълнува написаното! Децата са  изразили мислите, вярванията и очакванията си по прекрасен начин! 

Нека сега да сравним детските представи с тези на МОК по темата.

Според МОК, един треньор трябва да бъде: позитивен, ентусиазиран, подкрепящ, да може да му се гласува доверие, да е фокусиран, целеустремен, знаещ, да умеее да наблюдава, да е уважителен, търпелив, да поддържа ясна комуникация с възпитаниците си. В статията се разгръщат детайлно всички тези качества. Споделя се значението на това всеки треньор да притежава нужната квалификация, за да може да практикува професията си. Макар не винаги многото квалификации и специализации да превръщат един човек в добър треньор, необходимостта от изискуема рамка на всяка държава относно образованието е прекрасна стартова линия. В написаното откривам и по-задълбочено обяснение от нуждата спортния педагог постоянно да търси начини за усъвършенстване, усъвременяване на знанията си. В статията ясно и недвусмислено се набляга на позитивния, изпълнен с енергия образ на мотивирания треньор. Треньорът, който е готов да бъде пример със своето трудолюбие, отдаденост и дисциплинираност. Треньор, който уважава възпитаниците си и съумява да намери правилният подход към всеки от тях, независимо от тяхната емоционалност, възраст, пол, цел. Треньор, който предизвиква, доверие, уважение и умее да ги изслушва. Треньор, които успява да предаде своята любов към спорта и знания на отбора си!

С обич изразявам вярата си в  подрастващото поколение! Деца, които умеят да бъдат отзивчиви на молба, които влагат старание в изпълнението на възложена задача, които знаят какво искат, които могат да рисуват идеализирани образи с думи! Деца, които успяха да изброят същите качества, които и авторитетния МОК е споделил като най-ценни! С гордост споделям, че познавам тези млади плувци и ще се радвам те да продължат да спортуват, да бъдат здрави и да срещат по пътя си ментори, притежаващи множество човешки добродетели, които да ги вдъхновяват и превръщат в добри и можещи хора!

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.