Среща с вдъхновяващата шампионка Екатерина Аврамова за времето под карантина

Екатерина Аврамова е многократна национална шампионка, рекордиорка, финалистка от европейски първенства и участник в полуфинали на световни първенства. Участник е и в Олимпийските игри в Лондон (2012г.), Рио де Жанейро(2016г.), притежава квота за участие в Олимпийските игри в Токио.

Екатерина е сред тези талантливи и вдъхновяващи спортисти, изпълнени с енергия, чиято усмивка винаги грее на лицето. Излъчването й е магнетично, а борбеният й характер, в съчетание с умението й постоянно да се учи я превръща в явление.

1. Здравей, Кате! Адаптираш ли се към наложените промени и липсата на възможност да тренираш в басейн?

За всички спортисти, навсякъде по света, сегашната обстановка е изключително трудна, но нямаме избор освен да се адаптираме. При плувците е особено трудно, тъй като нашите тренировки са предимно във вода. Всички други тренировки са само подпомагащи.

2. Следваш ли ежедневна програма, която да ти помогне да поддържаш физическата си подготовка?

Още от самото начало с моите лични треньори (по плуване и физическа подготовка) имахме подготвен план, който аз все още следвам.

3. Вярваш ли в поговорката „ Почивката ражда шампиони!“?

Ще разберем дали хората са били прави, когато отново се завърнем в нормалния ритъм на тренировки и когато състезанията се възобновят. Надявам се това да е възможно най-скоро.

4. Обикновено висококласните състезатели правят спортни паузи, които са планирани предварително. Случвало ли ти се е да направиш дълга непланирана почивка и след това да се върнеш към плуването с по-голяма мотивация?

Сегашната “почивка” е най-дългата, която някога съм имала. Дори и в края на 2008 и началото на 2009, когато си взех няколко месеца почивка не беше толкова дълга. От тогава, през годините не съм почивала повече от 2-3 седмици. Нямам търпение да чуя свирката на треньора, да следя хронометъра на стената и да съм задъхана от тежка лактатна серия.

Със сигурност мотивацията ми не е намаляла!

5. Кате, ти си специалист в гърба! Според теб кои са най-ценните упражнения извън басейна? Как би посъветвала активните плувци да поддържат, а дори и да подобрят формата си по време на карантина?

В последните години аз все повече наблягам на тренировки, които да укрепят ядрото на тялото ми, така наречените силови и кондиционни тренировки. С моят фитнес треньор обичаме да създаваме нови упражнения или да усложняваме вече запаметените.

Според мен за всеки спортист, и не само, да има правилна стойка е от най-голямо значение, както във водата така и извън нея.

6. Спазваш ли хранителен режим?

От както съм под карантина  се храня дори по-правилното. Избягвам да се поддавам на изкушения (разбира се от време на време не издържам). Използвам умен часовник (Fitbit), който всекидневно изчислява калориите, които поемам и изразходвам. Едно от най-важните неща за мен е да успея да запазя физическата си подготовка възможно най-близо до това, което беше преди пандемията. Надявам се да съм успяла.

7. Комуникираш ли с твои приятели плувци?

Да, всеки ден поддържаме връзка в социалните мрежи.


С моите съотборници всяка неделя имаме zoom Quiz вечер. С международните ми приятели и познати разменяме някое друго съобщение, я да се оплачем един на друг, я да обменим опит за някое друго упражнение.

8. Какво най-много ти харесва в плуването? Какво те вдъхновява и мотивира да спортуваш през годините?

Аз израснах в басейна, цялото ми детство и голяма част от младостта ми мина над черната, права линия в синия басейн (или зелен от време на време).

Преминах от ужасния страх, който изпитвах във водата, до това да я обикна и да не мога да живея без нея. Това което ме крепи и продължава да вдъхновява е усещането след тежка тренировка! Еуфорията, която настъпва при качване на стартовото блокче! Покачването на адреналина след като състезанието приключи и най-вече момента, в който постигна личен резултат. Вълнуват ме и пътуванията, възможността да обиколя света, безценни и незаменими са срещите с нови, интересни хора и създаването на приятелства.

9. Твоите треньори ли те насочиха към гръбния стил или ти го избра?

Моят първи треньор (Жорж Станкович) е специалист в гръбния стил. Всички негови състезатели на национално или международно ниво са все гърбости, така че него определям като „виновникът “да се състезавам с този стил.

10. Имаш ли плувни идоли?

Възхищавам се и се уча от много спортисти, плувци, а и предстваители на другите спортове, но идоли нямам.

11. Какво би посъветвала младите плувци? Как плуването да се превърне в любов за цял живот?

Бих използвала поговорката, която моят личен треньор ми каза, още в самото начало на съвместната ни работа: “Не крайната точка е от значение, а пътят, който извървяваш до нея.” Оценявайте всеки миг, всеки ден, когато правите, това което обичате! Всеки ден е подарен!

Благодаря за отделеното време! Желая от сърце много здраве, щастие, успехи и лични времена! – Лида Милкова

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.