Защо голяма част от децата спират да спортуват активно когато навършат 13?

В началото на всяка година си пожелаваме тя да е по-добра от предходната, да сме здрави, щастливи и успешни! Поставяме си нови цели. За съжаление,  статистика сочи, че над 70 процента от децата спират да посещават спортни занимания, когато навлязат в тинейджърството. Това води до понижаване на качеството на живот у младежите и влошаване на здравето им. Дали сме се питали какви са причините или често оставяме този проблем по течението.

Най- честите причини за бягството от спорта са:

1. Активностите не са достатъчно забавни

Кога спортът става скучен? Питаме ли децата дали се забавляват докато спортуват?

Когато загубим мотивация, ние не се забавляваме, така е и с децата. Затова и те масово спират да спортуват, защото им липсват ежедневни предизвикателства и забавления по време на тренировка или състезание. Това води децата ни постеппенно да загубят желание да спортуват и да търсят причина да не ходят на тренировки.  

Решението на този проблем според специалисти се крие в индивидуалния подход към детето от страна на треньора и/или родителя. Възможно е, например детето да е претоварено от състезания и от много ранна възраст пред него да са се поставяли големи изисквания. Срещат се и случай, в които на детето му липсва изява, съревнование, отбор и приятели, с които да споделя любимият си спорт.

За треньори и родители няма нищо по ценно от това ако тийнейджър даде откровен отговор, че се забавлява с това което прави!  

2. Твърде амбициозни родители

Често родителите сме и тези, които в амбицията си детето ни да демонстрира изключителни способности, да е здраво, да е шампион, го притискаме с очаквания, които в един момент стигат до ниво на нетърпимост и всякаква спортна дейност се превръща в неприятно занимание. Всяко дете е прекрасно и във всяко дете се крият множество таланти, но струва ли си да чертаем нашите амбиции върху мечтите на децата си? Колко хубаво би било ако умеем да ги подкрепим в техните избори!

3. Отдаване на цялото свободно време за учене

По време на подготовка за кандидатстване за гимназия често децата намаляват тренировите си драстично. Приоритет става подготовката за елитна гимназия. Децата наистина са много натоварени, а изискванията към тях – големи. Изследванията сочат, че активното дете се концентрира по-добре, от тинейджърите, които водят заседнал начин на живот.  Физическата активност подобрява функциите на мозъка. Спортът сам по себе си не би могъл да пречи, ако е съобразен с индивидуалните нужди на детето и е прецизно включен в натоварения му график. Нека не забравяме, че в тази възраст младежите имат нужда повече от всякога от движение, за да изградят тялото си, което и за напред ще бъде дом на техния ум и душевност.

4. Липса на подкрепа от страна на треньор и/или отбор

Безкрайно неприятно е да чуем, че не изглеждаме добре. Днес, следейки медиите, ползвайки социалните мрежи бързо изграждаме идеални образи, в които очакваме и нашите деца или трениращи (състезатели) да влязат. Те от своя страна страдат, ако не пасват на тази  идеална представа. Къде е границата? Децата на 13 са много чувствителни относно начина по които ги възприемат другите. Опасно е да вярваме, че само външността ни определя като хора и спортисти. Всеки млад човек, който е подкрепен и уважаван за усилието да бъде на тренировка, да се труди, да бъде активен, здрав и да дава най-доброто от себе си, ще обича спорта и ще го практикува с удоволствие.

Отборният дух и приятелите в спорта също влияят силно върху спортуващите. В случай, че дадено дете не се чувства съпричастно към дадена спортна общност, не открива приятелства, често води и до намаляване на мотивацията за физическа активност. Чудесно е треньорът да насърчава приятелската атмосфера в колектива. Ако за съжаление условията за практикуване на любимия спорт на младия тинейджър не отговарят на неговите разбирания, може би е добре да се потърси друг клуб, които ще подкрепи и насърчи младежа/девойката.

В забързаните дни често забравяме за вълшебството. Вълнението от играта, неочаквания край на състезанието, добрите приятели, добрият треньор и веселия смях са час от това вълшебство. Тази магия помага на децата да растат здрави, можещи и щастливи!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.